Wednesday, June 3, 2009

Gulai Batang Pisang

Bismillahi al-rahman al-rahim...
Dah jadi macam blog makanan lah pula yerr..
Variasi makanan di Kedah.
Yang ni dia buat macam lemak (rasa rendang jugak) batang pisang.
Yang ni masak "lemak" lembu dengan batang pisang..


Dedolu tak pandai le teman jamah semua ni, sekarang pandai dah..
Banyak noo kegunaan pisang ni yeak.. Last year saya buat entri pasal daun pisang, hari ni batang pisang pulak. Tapi pepatah tak kasi pisang berbuah dua kali...

Semua paparan di atas adalah hasil pembelian di kedai makan ye. Tak koser lah teman nak masak bagai.. mana reti..

InsyaAllah saya masih bercuti d Selangor. sesiap entri ni on Thurs 28 Mei 2009..





Monday, June 1, 2009

Retak Ribu?

Bismillahi ar-rahman al-rahim
Selama ni dok dengar offismate sebut masak retak ribu. Tak terbayang ler teman macamana le ghuperya retak ribu tu.
kalau ku tahu inilah yang dikatakan retak ribu.... memang ler aku dok masak jer...
So, lepas dah tau nama haiwan laut ni dalam surat beranak orang Kedah (mungkin tak semua org kedah panggil gitew kot..), saya dah makin hilang ingatan apa org kampungku panggil haiwan nan satu ini...
remis - yang paling halus
lala - mungkin ini yang ku panggil dulu..
Kepah - abang sikit daripada ni..
Kupang - pakai jaket kaler hijau tuh..

Sebenonya teman baru tau jer ini ler retak ribu sebulan yang lalu, setelah enam tahun tinggal di Kedah...
Ada satu lagi spesis gini tebal lagi rasa macam sotong, kami tangkap kat Tasik Raban, di Lenggong masa lepak rumah Fini dedolu. Mak dia masak goreng kunyit, sooodapp..!

notes: Fini is my best friend since KISAS, then kahwin dok Sabah, then suami isteri dok mengajar di Langkawi... (Kome ni fini, nak dok dekattt jer ngan kume yer...!)
Masa entri ni keluar, InsyaAllah saya nan ado di longitud Sintok yer... Kume balik Selangor dah... Doa selamat deh...
catatan on thurs 28 Mei 2009