Sunday, August 29, 2010

Labu

Assalamu'alaikum wrh...

Ntah bila punya zaman daa saya karang entri ni... hari ni check dalam draft ada ler plak pasal citer ni... layankan jerlah... Saya ingat ni dah lebih setahun yg lalu punya cerita sebab kisah labu dari Pulau Tuba Langkawi tu setahun punya sejarah... hehehe...


Kisah Benar.

"Raja, singgah kedai boleh? Saya sms barang pesanan yer..."

"Ok.."

"Ayam seekor, sayur sawi seikat, carrot 1, santan, cili merah 5, bawang besar 5 labu, bawang putih 3, bla...bla...


Menjadi kebiasaan saya mengirim pesanan khidmat ringkas pada suami untuk mengirim barang pesanan kalau Raja berdekatan dengan lokasi kedai..


"Isteri, semua saya dapat beli kecuali LABU..."

"Raja, Errr... awak bergurau ker serius?"

Raja cuak... "Sori lah, isteri teringin sangat ke Labu tu? Kalau nak saya keluar pi carik.."

"Errr... dak, maksud saya, bilamasa saya pesan labu?"

"Tulah abang pelik, awak nak buat kenduri ke Labu sampai 5 biji.."


Wahahaha... Raja...Raja, itukan penjodoh bilangan kepada si bawang merah tu. Yang isteri pun lurus bendul sangat bagi sms kat suami guna bahasa baku... kui..kui..




so, minggu depan tu Raja bawa balik Labu dari Langkawi. Serius sedap sebab ofismate saya pun puji kesedapan labu tu.. (ekeke... ke saya masak sedap?)


So, veri the simple dimple nyer resepi:

Labu - potong sesuka hati
Santan - agak2 ler
Gula - Ikut tahap gula dalam darah masing2

Ayo - kata bubur bagi ler ayer sikit
Daun pandan - buat2 wangi gitu
sagu - bagi sedap dan pekatkan kuah (beshht)
Garam sikit


Rebus Labu ngan ayo, agak2 nak lembut skit masuk ler santan ngan gula ngan daun pandan. Lama sikit tu boh ler sagu... udah... senang beno tinggal makan jer...

Sekian adanya...




Catatan dari sekeping hati,




1 comment:

ummi nazihah said...

Lin: favourite kak zuna ni, semua yang berkait dengan pumpkin. Sup labu, pengat labu (makan dengan pulut kukus), sayur lemak pucuk labu best best best. Tapi lepas tu sakit urat la heh heh heh